Sunday, January 25, 2015

Begedil cara saya

Bahan-bahan :
  • Kentang - di rebus hingga empuk (jangan over cook)
  • Ayam - tak perlu direbus (boleh cincang, kalau saya just blend je)
  • Daun Sup - di cincang halus (kalau banyak lagi bagus)
  • Bawang merah 
  • Lada hitam
  • Garam
  • Gula (Sikit je, nak bagi cukup rasa je, taknak letak pun boleh)
  • Sos Tiram
  • Telur 
  • Minyak untuk mengoreng begedil


Cara membuat :
  • Kentang yang telah di rebus tadi, dibuang kulit dan di lecek hingga hancur lumat (saya tumbuk kentang tu dengan lesung batu)
  • Lepas kentang dilenyek, ketepikan sebentar
  • Tumbuk lumat lada hitam dan campurkan dalam kentang yang di lenyek tadi
  • Tumbuk juga bawang merah
  • Setelah lumat, campurkan juga dalam kentang tadi
  • Ayam yang sudah dikisar tadi, masuk sekali dalam ayam
  • Masukkan garam, gula dan sos tiram
  • Masukkan juga daun sup yang telah dicincang halus tadi
  • Gaulkan semua bahan hingga sebati dan rasa lerr..(agak2 ngam ok la tu)
  • Bulatkan adunan tadi seperti bebola dan leperkan
  • Ulangi proses membentuk begedil hingga habis adunan
  • Pecahkan telur dalam mangkuk dan pukul telur sehingga kembang
  • Panaskan minyak dalam kuali
  • Celup begedil yang telah dibentuk tadi dalam telur
  • Goreng begedil hingga keperangan 
  • Dan sedia untuk dimakan...yummyyy...







p/s: gambar ni saya pinjam je dari blog yang saya duk google...maaf ye..hehe..ada masa nanti saya upload gambar yang hakmilik saya ye...begedil nie sebenarnye jadi kegilaan kawan2 saya kat uni dan sekolah menengah dulu..hehe

0 comments:

Post a Comment